Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Természettudományi Kar

Laboratóriumaink


A nyílt nap keretében az alábbi laborok megtekintésére nyílik lehetőség. A többi kutatólaboratóriumunkról a felvételi tájékoztató oldalon található információ.


Alkalmazott optika Mágneses és optikai spektroszkópia
Nanofizika Orvosi fizika

Alkalmazott optika laboratórium

Hogyan működik a lézer? Mi van egy holografikus adattároló belsejében? Lehet-e a növényekkel fényjelek segítségével kommunikálni? Mire jók az ultrarövid lézer impulzusok? Ha ezek a kérdések érdekelnek, látogasd meg az Alkalmazott optika laboratóriumot, ahol választ kaphatsz a fenti kérdésekre és számtalan érdekes kísérletet láthatsz az adattárolás, a háromdimenziós képmegjelenítés és a lézeres méréstechnika témakörében. Az Atomfizika Tanszéken fizikusok és mérnökök azon fáradoznak, hogy a modern fizika eredményeit alkalmazva új műszereket, és készülékeket hozzanak létre, amelyek az élet számos területén hasznosíthatók (pl. az informatikában, az orvostudományban, a mezőgazdaságban vagy akár a szórakoztató elektronikában). Az alkalmazott fizikus képzés keretében Te is olyan használható tudást szerezhetsz, amelyre az akadémiai és ipari kutatóintézetekben is nagy szükség van. A fotó egy általunk készített holografikus adattároló optikai rendszerét mutatja működés közben.


Mágneses és optikai spektroszkópia laboratórium

Laboratóriumunkban mágneses anyagok, szén nanoszerkezetek és biológiai minták optikai, mágneses és elektromos vezetési tulajdonságainak kutatása folyik. Kísérleti eszközeink egy része - infravörös és Raman spektrométer, mágneses magrezonancia spektrométer - a kutatás élvonalán túl széles körben alkalmazott az orvosi diagnosztikában, gyógyszerkutatásban, anyagvizsgálati technológiákban. Az itt folyó kutatási témákba bekapcsolódva jó kísérletező alapokat szerezhetsz ahhoz, hogy akár kutatófizikusként, orvosi-fizikusként, akár a fenti területek bármelyikén fejlesztőként dolgozva megálld a helyed. A laborlátogatáson három kiemelt témával ismerkedhetsz meg, a malária magneto-optikai úton történő diagnózisával, a mágneses magrezonancia spektrométer szerteágazó alkalmazásaival, valamint a hangolható festéklézeres spektroszkópiával (az ábra a festéklézert mutatja működés közben).


Nanofizika laboratórium

Az elmúlt évtizedekben az elektronika óriási fejlődésének lehettünk tanúi, ami az áramköri elemek miniatürizálásának volt köszönhető. Napjainkra az eddig alkalmazott félvezető technológiák fizikai korlátait elértük, ezért új alternatívák kifejlesztésére van szükség. A Fizika Tanszék Nanofizika laboratóriumaiban olyan alapkutatási területekre koncentrálunk, amik célja, hogy koncepcionálisan új alapokra helyezzük elektronikai eszközeink működését. Ennek keretében egyedi molekulákból felépülő nanoszerkezeteket, a kvantumszámítógépek alapegységét képező nanoáramköröket, illetve az elektronok mágneses momentumát kihasználó spintronikai eszközöket vizsgálunk. Laboratóriumainkban egyedi kialakítású nanoméretű áramköröket tervezünk és gyártunk új félvezető nanoszerkezetekből illetve grafénből. A laboratórium specialitása, hogy az áramköröket ultra alacsony hőmérsékleten és nagy mágneses térben is tudjuk vizsgálni, ami érdekes kvantummechanikai jelenségek megfigyelését teszi lehetővé. A laborlátogatás során megismerkedhetsz Magyarország legalacsonyabb hőmérsékletét létrehozó hűtőrendszerével (0.01 K alatt), betekintést kapsz arról, hogy miképpen lehet létrehozni egyetlen atomsorból álló aranyláncot, hogyan tárolhat egyetlen elektron kvantum információt, illetve, hogy az ezüst felületén képződő patina miért adhatja a jövő memóriaelemeinek alapjait.


Orvosi fizika laboratórium

Az orvosi fizika képzés 2010-ben indult be a Karon, jelenleg ez az országban elérhető egyetlen ilyen jellegű képzés. Az előadás folyamán bemutatásra kerül, hogy milyen szerepet tölt be egy fizikus a daganatos betegek sugárterápiás kezelésének folyamán. Egy számítógépes program segítségével történik meg a besugárzási terv elkészítése, az előadásban elsősorban ennek működését mutatjuk be. A sugárfizikus munkája azonban ennél jóval összetettebb, így bemutatásra kerül a teljes sugárterápiás kezelés folyamata, ismertetjük, hogy milyen mérések és egyéb tennivalók szükségesek a biztonságos kezeléshez.